Északi mitológia

W-től folyamatosan megkapom az új Gaiman könyveket, amit legutóbb névnapomra adott, azt most a nagy melegben elővettem. Északi mitológia, ez alapban jól és hűsítően hangzott, nagyon szeretem a skandináv dolgokat  és tényleg, aranyos kis könyv volt. Igazából a Csillagpor fílingjét hozta, egy aranyos, kedves történet, jól elmesélt mondákkal, ami tényleg közel hozta az északi istenek nagy családját… Odin, Thor, Loki, Freya, mind-mind megelevendtek, hibáikkal együtt  – önző, kegyetlen, beképzelt, mohó, pitiáner, kiskapukat kereső istenek – is valóban szerethetőek voltak, talán túlságosan is emberiek, dehát a stílus ezt kívánja. Ez elég jól áll Gaimannek, a régi nagy történetmesélők is ilyenek lehettek, el tudnám képzelni, hogy jó történelmi regényeket is írjon, amilyen felhajtás van körülötte még el is olvasnák az emberek. Az alábbi párbeszéd jól szemlélteti, hogy milyen a könyv.

“- A pörölyödet Thyrm lopta el, minden ogrék ura. Meggyőztem, hogy adja vissza, de megkéri az árát.
– Ez érthető. Mi az ár?
– Freya keze.
– Csak a keze?- kérdezte Thor reménykedve. Végül is Freyának két keze van, talán rá lehet beszélni, hogy az egyiktől váljon meg. Hiszen Tyrnél is sikerült.
– Nem, mindene – mondta Loki. – Feleségül akarja venni
– Ó, az nem fog tetszeni Freyának. Hát, te mondd el neki. Te jobban rá tudsz beszélni valakit valamire, mint én, amikor nincs nálam a pöröly.”

Egyébként  bár reménykedve és érdeklődve figyelem a munkáját – na jó, valójában a “magánéletét” is, más megnyilvánulásait a közösségi médiában 😀 – mostanában kicsit unom a könyveit, az első tucat még nagyon adta, már kicsit sablonosnak és futószalagon gyártottnak tűnnek, vagy csak bennem van a hiba és ami huszonévesen poén volt, az harmincason már nem annyira az. Belenéztünk az Amerikai Istenekbe is, a régi kedvenc könyvemből készült filmsorozatba és egész jól megoldották, kiváló a szereposztás is, de már az sem kavart fel különösebben. Ez van.

Északi mitológia” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s